top of page
Matilda_4.jpg

MATHILDEDAL

Historiallisesta Mathildedalin ruukkikylästä on 2000-luvun aikana kehittynyt vetovoimainen historian, kulttuurin ja laadukkaiden artesaanipalveluiden keskittymä, jossa vierailee vuosittain toistasataatuhatta kävijää. Sen vetovoimaisuutta on parantanut entisestään kylän ympärille levittäytyvän Teijon kansallispuiston perustaminen vuonna 2015. Vuonna 2020 Mathildedalin kylä valittiin yhdeksi Euroopan Charming Villages kohteeksi toisena kylänä Suomesta. Lisäksi Mathildedal on sijoittunut useissa kyselyissä Suomen kymmenen kiinnostavimman matkailukohteen joukkoon.

Asukkaita Mathildedalissa on tällä hetkellä noin 130 henkilöä, ja kylä on kasvattanut viime vuosina merkittävästi suosiotaan erityisesti kaupungissa asuvien kakkosasunnon tukikohtana. Loma-asuntoja alueella on noin 144

Mathildedalin kylän teollinen historia alkaa vuodesta 1628, jolloin Axel Oxenstierna rakennutti silloin Hummeldaliksi (nyk. Mathildedal) kutsutulle tilalle sahalaitoksen. Ruukin perustamisesta Hummeldaliin tehtiin päätös 1852, ja tehtaan rakentaminen käynnistetiin välittömästi ja alkoi teollisuukylän aikakausi. Ruukin perustamisen yhteydessä kylän nimi vaihdettiin Mathildedaliksi tehtaan perustajan Victor Zebor Bremerin toisen vaimon Ottiliana Mathilda Rehbinderin mukaan.

Mathildedalin ja Teijon tehtaat yhdistyivät vuonna 1916 ja Antti Wihuri osti Teijon Tehtaat Oy:n 1957. Toiminnot siirtyivät hiljalleen viereiseen kylään ja Mathildedal hiljeni. 

1980-luvulla kylään rakennettiin voimakkaasti loma-asuntoja ja laskettelurinteet avautuivat. Samoihin aikoihin myös palveluita kehitettiin muun muassa tenniskenttiä, ratsastustalli ja venesatama rakentamalla.

Vuonna 2018 Helsingin Sanomat kirjoitti artikkelin piskuisesta Mathildedalin kylästä ja sen maa- gisesta vetovoimasta tituleeraten kylää Suomen hipstereimpänä paikkana. Tästä alkoi pyörimään iso pyörä, ja pian kylästä kirjoitettiin myös naistenlehdissä sekä blogeissa. Kävijämäärät kasvoivat ja pieni ruukkikylä nousi valtaväestön tietoisuuteen. 

Nykyisen kaltaista Mathildedalia ei olisi ilman sen sinnikkäitä yrittäjiä, sekä vakituisesti että satunnaisesti kylällä asuvia toimeliaita asukkaita. Kylän vetovoiman ja onnistumisten takana on paljon tahtoa ja päämäärätietoista kehittämistä, uskallusta ja rohkeutta yrittää, tiivistä yhteishenkeä ja ripaus maagista taikapölyä.

Historiaa

SAAVUTETTAVUUS JA YMPÄRISTÖ

Mathildedal on siitä harvinainen ruukkikylä moneen muuhun tunnettuun ruukkikylään verrattuna, että se on saavutettavissa sekä maa-, että meriteitse. Vaikka idyllinen ja luonnonkauniissa ympäristössä sijaitseva kylä on melko omassa rauhassaan, se on kuitenkin hyvin saavutettavissa Etelä-Suomen suurista kaupungeista.

MAATA PITKIN

Mathildedalin ruukkikylä sijaitsee Halikonlahden rannalla Salossa, noin 27 kilometriä kaupungin keskustasta etelään. Suurista kaupungeista lähimpänä noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsee Turku. Helsingistä Mathildedaliin on matkaa alle kaksi tuntia ja Tampereelta noin kaksi ja puoli tuntia.

Julkisella liikenteellä Mathildedal on saavu- tettavissa Salon kautta. Junayhteys Turusta Saloon kestää noin 30 minuuttia ja Salosta Helsinkiin pääsee junalla noin puolessatois- ta tunnissa. Salon keskustasta kylään saapuu maanantaista perjantaihin bussi kerran tun- nissa aamu seitsemästä alkaen.

MERITEITSE

Mathildedalin kylän ehdoton valttikortti on saavutettavuus myös vesiteitse. Koillisväyläksi nimetty Hangosta Mathildedalin kautta Airistolle kulkevan reitin tunnettavuuden eteen on tehty viime vuosina paljon töitä.

 

Kemiönsaaren itäpuolelta kulkeva reitti on ollut aiemmin hiljainen muun muassa nykyaikaisen vierasve- nesataman puuttumisen vuoksi, mutta nyt reitin varrella sijaitseva uudistettu Mathildedalin satama on yksi palveluiltaan monipuolisimpia ja suurimpia Saaristomerellä. 

Suojaisan reitin etuja ovat maltillinen tuuli ja pienempi aallokko.

KYLÄMILJÖÖ

Mathildedalin ruukkikylä on rakentunut purouoman varteen 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa ja se on luokiteltu valtakunnallisesti mer- kittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY).

 

Kylän rakennuskannasta on nähtävillä suomalaisen raudanvalmistuksen eri vaiheita sekä ruukkiyhteisöjen rakennetta työväen ja patruunoiden asuntoineen. Aluetta on täydennysrakennettu 1980- ja 2000-luvuilla.

Tullintien tammet ja Matildan puistotien tammikuja ovat tärkeä osa kylämiljöötä.

KANSALLISPUISTO

2015 perustetun Teijon kansallispuiston pinta-ala on noin 34 km2. Puisto muodostuu 2 300 hehtaarin laajuisesta Teijon Retkeilyalueesta sekä siihen liittyvistä Punassuon ja Hamarijärven suojelualueista. Osana puistoa on myös muun muassa Kirjakkalan ruukki. Kansallispuistossa on merkittyjä reittejä noin 50 kilometrin verran.

Alueen lukuisat järvet ja merenranta tarjoavat puitteet myös uintiin ja vesillä liikkumiseen.

PALVELUT

Mathildedalin kylä on kooltaan kompakti ja kaikki palvelut ovat kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Palvelutarjonta on painottunut laadukkaisiin artesaanituotteisiin. Kylästä löytyy niin käsityö-, leipomo-, kuin panimotuotteitakin, ravintoloita, urheilufasiliteetteja ja aktiviteetteja, uusittu ja nykyaikainen vierasvenesatama Matildan Marina. Alueelta löytyy myös Meri-Teijo Golf sekä Teijo Ski & Action Park laskettelurinteineen.

Mathildedalin naapurikylässä, n. 500 asukkaan Teijolla sijaitsee kyläkoulu ja päiväkoti sekä kauppa. Lisäksi niinikään historiallisessa teollisuuskylässä on useita kulttuurikohteita. 

Esimerkkejä kylän palveluista (kuvat: visitmathildedal.fi):

Matildan Marina on kattavan palvelun vierasvenesatama. Satamassa on yli 200 kausivenepaikkaa ja 40 paikkaa vierasveneille. Venepaikkojen lisäksi sataman palveluihin kuuluu lähituottajien raaka-aineita hyödyntävä A-oikeuksin varustettu ravintola, kuusi eri kokoista majoitushuonetta, miesten ja naisten saunat ulkoporealtaalla, sekä 10 henkilön kokoustila. Näiden lisäksi Marinan kautta saa hankittua erilaisia palveluita aina opastetuista kyläkierroksista aina saunajoogaan ja melontaretkiin.

matildanmarina.fi

Mathildan Marina

Mathildedalin ruukkitehtaissa sijaitsee pienyrittäjien liiketiloja, kuten laaduk- kaita kotimaisia vaatteita ja koruja, Al- pakan villaan erikoistunut Ruukin Kehräämö ja puoti sekä Ruukin kutomo, jossa kudotaan käsityötuotteita kangaspuilla. Huldan puodista voi tehdä vanhojen tavaroiden löytöjä huoneka- luista koriste-esineisiin, Kaarnalaivasta hankkia taidokkaita luonnonmukaisesti käsityönä tehtyjä koreja ja harjoja, ja Second Chancesta löytyy vaatteita, asusteita ja petivaatteita.

mathildedal.fi

Mathildedalin Ruukkitehtaat

Kyläravintola Terho sijaitsee Bremerintien ja Tullintien risteyskohdassa vanhassa Osuuskaupan kiinteistössä. Terho on Mathildedalilaisten olohuone ja rento ajanviettopaikka, josta saa sekä kivia- rinauunissa paistettuja pitsoja, Terhossa paahdettua Kyläpaahtimon kahvia, sekä totta kai monenlaisia juomia paikallisen kyläpanimon tuotteita unohtamatta. Terhossa järjestetään aktiivisesti keikkoja sekä aina perjantaisin kyläläiset yhteen kokoava Terhovisa.

ravintolaterho.fi

Kyläravintola Terho

Alkukesällä 2023 Raaseporirakennukseen avautuu kuusi kappaletta remontoituja huoneita, joissa pääsee koenukkumaan sänkyvalmistaja Matrin erilaisia sänkyjä. Majapaikka on Matrin asiakkaiden lisäksi varattavissa kaikille muillekin. Majoittujilla on mahdollisuus nauttia aamiainen kohteessa. Viihtyisissä huoneissa mahtuu majoittumaan 2-4 henkeä.

matrihouse.fi

Matri

Mathildedalin Keskuspuisto sijaitsee Matildan Tammipuiston tontin naapurissa käsittäen kaksi tenniskenttää, yhden padel-kentän sekä laadukkaan kaksitoista rataisen Andventuren Golfin. Keskuspuiston kahvila tarjoaa virvokkeita ja jäätelöä, ja lisäksi kesäisin keskuspuistossa palvelee myös street food -auto.

mathildedalinkeskuspuisto.fi

Mathildedalin keskuspuisto

bottom of page